Aktiviteter

PBK har masser af medlemsaktiviteter, hvor venlighed og hyggeligt samvær er i højsædet.

Invitation til julehygge

Så blev det december….,

…. og vi skal snart ud at sejle igen!!!

 

Men først skal vi blandt andet ønske hinanden en glædelig jul og et godt nytår.

 

Det gør vi i år

lørdag den 16. december klokken 14,

 

hvor vi serverer julegløgg og æbleskiver med kaffe/te til at skylle efter med og saftevand til børnene.

 

Det foregår på 1. sal i aktivitetshuset på Sv. Gønges Torv.

 

Som traditionen byder er det Mona, der er tovholder for forplejningen bistået af nogle af de flittige PBK-medlemmer, der ikke har kurs mod sydlige himmelstrøg.

 

For at kunne sikre tilstrækkelige forsyninger beder vi om, at du senest på søndag den 10. pr. mail, sms, telefon eller på anden måde giver Mona eller Ole V. besked om, hvor mange voksne og børn, du kommer med (inkl. dig selv).

 

Da arrangementet økonomisk skal hvile i sig selv, vil vi – som traditionen også byder – bede om 20 kr. pr. voksen og 5 kr.pr. barn.

Medbring selv krus/kop til gløgg/kaffe. Øvrigt service og sædvanligt tilbehør er med i prisen.

 

Mona:  Mail degnebolig@os.dk . Mobil 23 31 88 60.

Ole V.: Mail olev@oline2.dk . Mobil 60 64 88 46.

Klubaften med tovværk

Gode venner.

På onsdag – det er den 8. november - mødes vi til vinterens første klubaften. På utallige opfordringer er aftenens tema endnu en gang ”Knob og Tovværk” med maritime undertoner. Ud over at lære og øve de almindelige knob (for visse medlemmer vil det nok være den tilbagevendende, årlige repetition) vil vi lægge hovedvægten på splejsning og takling.

Klubben har materialer du kan øve dig med, men du må meget gerne medbringe dit eget tovværk, gammelt eller nyt, hvis du skal have lavet splejsninger eller tacklinger, der er parat til brug, når vi igen får bådene i vandet.

Vi mødes kl. 19.00 i Aktivitetshuset på Sv. Gønges Torv. Lokalet ligger i stueetagen som nabo til Præstø Apotek. Der er indgang i gavlen, og du kan parkere ved Netto og Menu.

Du skal ikke melde dig til på forhånd, og det koster gratis at deltage. Til gengæld må du selv medbringe, hvad du vil fortære i løbet af aftenen. Vi drager hjemad senest kl. 22.00.

Kom til en hyggelig og forhåbentlig lærerig aften, hvor snakken går livligt – også om meget andet end tovværk.
Har du familie, naboer eller andre venner, som kunne være interesserede i at blive klogere på aftenens tema, er de også velkomne.

Indlagt 01.11.2017/ovj

Om standernedhalingen 2017

Vores standernedhaling 2017, som foregik søndag den 15. oktober i mildt og venligt efterårsvejr, havde samlet omkring 40 af klubbens medlemmer på Havnepladsen ved den store flagmast.

I sine formandsord sagde Ole V. bl. a.:

-      Vi markerer nu enden på en sejlsæson, der efter min mening adskiller sig fra de tidligere sæsoner på to væsentlige punkter.
Det ene er, at vi tager afsked med den 8. sejlsæson i klubbens historie. Det har vi ikke prøvet før. Sidste år var det jo den 7. sæson, vi lukkede.
Det andet punkt er, at vi tager afsked med en sæson, der kun har givet os få rigtige sommerdage med behageligt og familievenligt sejlvejr.
Der er vel egentlig kun en positiv ting, vi kan sige om 2017-sæsonen og det er, at 2018 nok ikke kan blive ringere.

Formanden noterede i sin tale, at klubben i 2017 alligevel har været repræsenteret af PBK- medlemmer i både fjerne og nære farvande. Der har været tale om ture til Tyskland, Polen og Baltikum, til begge sider af Sverige og også om anløb i de vestlige dele af riget som sydhavsøerne, Fyn og Jylland. Mange af sejlerne har i år har prøvet at være indeblæst på turen.

I sin afslutning nævnede Ole V., at selv om der nu gøres en ende på de udendørs aktiviteter betyder det ikke, at klubben går i vinterhi. Snarere tværtimod. Som sædvanligt går medlemmerne en vinter i møde med mulighed for mange aktiviteter som klubaftener, klubture og ikke mindst de traditionelle frokoster, der markerer nogle højdepunkter i kalenderen.

Den udendørs del af arrangementet sluttede med, at Niels B., mens de forsamlede applauderede, halede klubstanderen ned fra toppen af flagmasten, hvor den siden 22. april har markeret PBK’s tilknytning til Præstø havn.

Klubbens næstformand, Mona, orienterede på falderebet om den efterfølgende indendørs sammenkomst og frokost.

Du kan se fotos fra dagen her. Husk, at de nyeste billeder ligger sidst i fotoalbummet.

 

Indlagt 16.10.2017/ovj

Om turen til Faxe Ladeplads

Med turen til Faxe Ladeplads i søndags har vi fuldført vore planer for aktiviteter til søs i sæsonen 2017.

Arrangementet – og dermed Mona’s overmåde delikate mørbradgryde med efterfølgende æblekage – havde tilslutning af elleve besætninger, hvoraf fem kom i egen båd, mens resten havde valgt landevejen. Ved middagsbordet var således bænket i alt 22 medlemmer incl. familie.

Endnu en gang blev vi tilsmilet af vejrguderne, idet Faxe Bugt både lørdag og søndag viste sig fra sin venligste side. Selv mens København og maratonløbet der druknede i regn og tordenen buldrede over Møen og Bogø, havde vi sol og næsten ingen vind søndag på turen syd over bugten.

Tak til Fakse Ladeplads Sejlklub for at stille klubhus med indhold til vores disposition. Også tak til havnefogeden for venlig modtagelse og rådgivning under vores ophold.

Du kan se fotos fra besøget i Faxe Ladeplads her (husk, at seneste fotos ligger nederst på siden).

Indlagt 19.09.2017/ovj

Om mørkefaldssejladsen

Man må beundre generalforsamlingens forudseenhed.

Ikke blot besluttede den i februar 2017 at placere vort Fjordrally 2017 i forrige uge på en dag med fremragende vejr til formålet. Genistregen gjaldt også i lørdags, hvor deltagerne i årets mørkefaldssejlads fik supervejr med næsten ingen vind og derfor en nærmest blankpoleret fjord, let skydække og ingen nedbør. Temperaturfaldet i løbet af aftenen blev imødegået med lange ærmer og om nødvendigt et tæppe om benene.

De deltagende både (i alfabetisk orden: Diva, Emmelie, Marie, Oline II, Olivia, Otto, Stargazer og Trunte) med i alt nitten ombordværende forlod havnen ved 19-tiden for at samles ved DT-bøjen ved Fedets vestside. Otte både fortøjet på siden af hinanden ser man ikke hver dag i frit farvand.

Med en for aldersgennemsnittet imponerende elegance fik vi ommøbleret besætningerne og samledes på fire af bådene, hvor snakken gik ledsaget af kaffe med hjemmebag fra forskellige ovne. Tak for bidragene! Arrangementet viste sig i øvrigt særdeles virksomt med hensyn til integration af nogle af vore senest tilkomne medlemmer.

Da uret havde passeret 21 og det borgerlige tusmørke var slut løsnede vi ”de snærende bånd” og satte kursen hjemad – hovedstyrken via Låen og en enkelt gennem dybvandsruten Vrangstrøm. Undervejs faldt lysstyrken yderligere, og da hovedfeltet nåede havnen var det sort nat. Det var betryggende undervejs at kunne få bekræftet GPS’ens oplysninger om afmærkningerne ved at lyse på mærkernes reflekser.

Et par fotos fra aftenen kan ses her.

Husk, at de seneste billeder ligger sidst i fotogalleriet.

Husk også, at vi har planlagt en fælles sejltur i weekenden 16. og 17. september. Nærmere følger om en uges tid.


Indlagt 04.09.2017/ovj


   Om Fjordrally 2017

Generalforsamlingen i februar skal ha’ megen ros for at have besluttet dagen i går (lørdag den 26. august) som datoen for vort Fjordrally 2017.

En dag, som vejrmæssigt var det bedste, vi kunne ønske os til formålet: Næsten havblik, så godt som ingen vind og temperatur omkring 20 grader C.

Desværre havde kun fire bådejere benyttet sig af udsigten til en venskabelig konkurrence på en anderledes måde. Der var ikke tale om en kapsejlads – der var afsat en tidsramme på fire timer til en sejlads på ca. 10 sømil – men derimod en udramatisk test af kundskaberne i almindelig navigation. Ud over den navigation, der skulle bringe deltagerne rundt til de syv poster, der var udlagt på fjorden, indgik besvarelse af spørgsmål fra hverdagslivet til søs samt et par praktiske øvelser med tilknytning til rollen som sejler.

Det kostede intet at deltage i rallyet, men løbsledelsen forventede til gengæld, at deltagerne mødte med godt humør, gåpåmod og godt sømandsskab. Disse forudsætninger blev opfyldt i fuldt mål, og efter omkring tre timer til søs kom den første båd tilbage til Præstø havn.

Da alle fire både var returneret og resultaterne bedømt gik 1.-pladsen og den dertil hørende beskedne præmie til Rødhætte med Søren Halling ved rorpind og kortbord.

Deltagernes bedømmelse af rallyet var i øvrigt positiv med en opfordring til at gøre det til en årlig begivenhed, meget gerne med betydeligt flere deltagere.

Løbsledelsens erfaring fra rallyet kan sammenfattes i: Mere præcise tekster i opgaverne, så risikoen for misforståelser minimeres samt en mere detaljeret pointgivning.

Også dagens 2. akt forløb overmåde tilfredsstillende. Mona’s tilbud til os var en kartoffel-porre-suppe med spændende pynt og tilbehør efterfulgt af pandekager med – en anden slags – tilbehør. Menuen blev indtaget i Laderne (alias bådhallen) og blev, fortjent, bedømt til fem stjerner.

     

Indlagt 27.08.2017/ovj  

Solnedgangsmusikken er slut.


Søndag aften den 6. august afsluttede vi PBK’s sponsorat for 2017 til Erik Arnsteds solnedgangstrompetspil på Havnepladsen. Det blev til i alt 27 aftener (tors-, fre-, lør- og søndage) fordelt på syv uger, hvor PBK-medlemmer nedhalede havnens Dannebrog.

Opgaven blev i år klaret af Bo, Ebbe, Leif A., Mona, Ole J. og Ole V., heraf nogle med familierelateret eller anden support.

Tak til alle for veludført job!

Se flere fotos her

Indlagt 07.08.2017/ovj

Om Kræmmermarked på havnen

Så har vi lagt programmets eneste planlagte aktivitet i juli måned bag os.

Det var Kræmmermarkedet i lørdags på havnen, hvor vi takket være mange medlemmers generøse bidrag kunne præsentere et righoldigt udbud af ting og sager, hovedsageligt af maritim oprindelse, med variabel brugsværdi.

I det samlede salg, som nåede op på knap 2.500 kr. til fordel for klubkassen, indgik dimser, om hvilke vi på forhånd sagde ”Mon dog denne her kan finde et fremtidigt hjem?”. Men Jo! sør’me om ikke den gik til udbudsprisen. Andre aldeles brugelige genstande, fx en gummibåd til børnebørnenes fornøjelse en sommersøndag (sådan en må da komme igen) for anker ved Fedets vestkyst, vækkede ikke købelysten hos de forbipasserende.  Det, som ikke blev afsat, er nu magasineret og vil blive præsenteret på ny ved en senere lejlighed. Vi tror stadig på det gamle ord om, at tålmodighed belønnes.

Tak til de medlemmer, der med Niels B. som frontfigur, stod bi i dagens løb, og ikke mindst tak til de mange medlemmer, der med beundringsværdig offervilje og til gavn for PBK lugede ud i de hjemlige magasiner. Måtte det tjene som inspiration til andre med henblik på næste års Kræmmermarked på havnen. Vi kan allerede nu modtage effekter til lager. Ring eller mail til bestyrelsen.

Vi har lagt et par fotos fra dagen i vort fotoalbum her.

Indlagt 17.07.2017/ovj


Om besøget på Gisselfeld Kloster

Målet for forårets sidste landværts PBK-klubtur gik lørdag den 20. maj til Gisselfeld Kloster, hvor knap 20 af klubbens medlemmer deltog i rundvisningen i de store røde bygninger.

Besøget var tilrettelagt af vore to medlemmer Lene og Arne; sidstnævnte har jobmæssig tilknytning til klosteret og fungerede som guide under besøget. Netop med denne baggrund fik vi en eftermiddag med et indhold, som kun få kan opleve – og det endda helt uden tidspres og med minimal økonomisk belastning af deltagerne.

Vi samledes ved Fiskemesterhuset, hvorfra vi i samlet trop forlagde til fods til selve klosteret. Her indledte Arne rundgangen i Hall’en med en kort orientering om bygningernes historie og anvendelse, hvorefter vi ad stejle spiraltrapper og lange gange kom igennem en del af de 2.600 m 2 , der er beregnet til beboelse. I dag er det kun en lejlighed til overdirektøren, der er i daglig brug. En del af de utallige andre rum benyttes af og til til officielle formål, mens resten i større eller mindre grad fungerer som en slags museum, hvortil kun få får adgang.

Det vil føre for vidt her i detaljer at beskrive alt, hvad vi oplevede. Som vi kunne forvente, var der snævre, ”hemmelige” vindeltrapper beregnet til tyendets gøremål og næsten lige så ”hemmelige” døre, hvis funktion forblev en hemmelighed (Arne: ”Nix pille!!!”).

Overvældende var mængden og størrelsen af malerier af forgangne tiders koryfæer ligesom vægudsmykningen imponerede med hundred-, måske tusindvis af porcelænsdele. Hvis de alle blev pillet ned og brugt til borddækning må man tro, at der var nok til en treretters meny til adskillige hundrede mennesker.

Alt i alt et fremragende arrangement, der blev afsluttet med hyggeligt samvær i Fiskemesterhuset, hvor Lene og Arne, kompetent bistået af datter Heidi, sponserede kaffe og te med tilhørende ”småting”.

Stor tak til Lene og Arne for initiativ, planlægning og gennemførelse af et PBK-arrangement second to none.

Se fotos her  

Udbytterig aften i Køge Marina

15 PBK-medlemmer fik tanket ny viden omkring maritim elektronik, da de besøgte Søren Andersen i hans forretning på Køge Marina. Der blev præsenteret kontakter, skillerelæer, batteriopladere, autopiloter, radioer, ais og meget mere, Og der er ingen tvivl om, at alle os som deltog i foredraget om ny maritim elektronik til vores både blev en hel del klogere.
Enkelte fik da også gjort en god handel denne aften, da Søren har 20 pct. på alt philippi-udstyr indtil Boatshowet i Fredericia er slut den 5. marts i år.
Det var ikke kun elektronisk udstyr som blev præsenteret. Også nød- og sikkerhedsudstyr fik et par ord med på vejen, og Søren viste "Fire Stryker", der er en innovativ teknologisk brandslukker, der har revolutioneret brandforebyggelse og som er en effektiv og ultralet brandslukker om bord eller til bilen/campingvognen.

- fred

Nytårsfrokost 2017 - igen rekorddeltagelse

Klubbens "madmor" og næstformand,Mona Degnebolig, har "næse" for hvad der kan få klubbens medlemmer til at møde frem. Årets Nytårsfrokost 2017 havde 41 deltagere, hvilket er rekord for den type af sammenkomster i klubben. Og når man ser på menuen er det nok meget forståeligt at så mange møder frem.

Her var sild i lange baner, hambrugryg med grønlangkål, rejer, røgede ål, tarteletter, Niels' hjemmerøgede sild, laksroulade o.m.m. Stemningen var som sædvanlig helt i top, hvad der også fremgår af billederne her.

Og hvis udviklingen fortsætter m.h.t. deltagelse i klubbens frokoster, får klubbens bestyrelse en udfordring med at underbringe både deltagere og traktement i samme lokale. Men mon ikke de finder ud af det?

Mona Degnebolig høstede også denne gang stort bifald for hendes arbejde, ligesom klubbens formand, Ole V. Jørgensen, benyttede lejligheden til at ønske medlemmer godt nytår.

Om standernedhalingen 2016

Søndag den 16. oktober markerede vi i Præstø Bådejerklub den sidste dag i sejlsæsonen 2016 ved at nedhale klubbens stander, efter at den har vajet i 182 dage, eller præcist seks måneder, fra flagmasten på Havnepladsen i Præstø. Mere end halvdelen af klubbens medlemmer var mødt frem for at være med til at sætte punktum for sommerens aktiviteter til søs.

Formanden for PBK, Ole V. Jørgensen, mente i sine formandsord sagt i dagens anledning, at vi har haft en gennemsnitlig dansk sommer med mange fine sejldage til korte og lange togter iblandet dage, hvor vi har ligget indeblæst i fremmede havne eller vi har sejlet i drivende regn, hvor alt er vådt, både under og over vandlinjen.

Ole V. fremhævede dog det særligt gode efterårsvejr i september måned, som gav os mulighed for mange ekstra dage på vandet.

Selv om de fleste både nu er taget på land for vinteren, ligger klubben ikke stille. Formanden mindede om, at vi vinteren igennem holder klubaftener med emner, der kan løfte sikkerheden til søs, tager på klubture med besøg på virksomheder og institutioner af maritimt tilsnit og arrangerer sammenkomster, der sigter på at styrke den sociale sammenhæng medlemmerne imellem og give mulighed for at udveksle erfaringer og skrøner fra livet til søs.

Michael har leveret en række fine fotos fra Havnepladsen. Du finder dem her.

Sådan forløb mørkefaldssejladsen

Lørdag sidst på eftermiddagen havde et lille, men repræsentativt, udsnit af medlemsskaren fundet vej til Laderne på havnen, hvor dagens ret var forloren skildpadde med hvad dertil hører.

Samtidigt med at vi nød den gode mad, holdt vi skarpt øje med vejret. Og det udviklede sig, som profeterne havde forudsagt: Vinden tog af, mens skydækket, ja, det fortsatte med at dække godt og grundigt.

Henimod kl. 19 lagde tre både fra kaj med kurs mod frokostbøjen nord for Hollænderskoven. Vel fortøjet der stuvede vi os i én båd, hvor kaffen kom på bordet ledsaget af Merete’s delikate gulerodskage (det er ingen sag at spise sundt, når alt ”det grønne” er gemt i lækre sager, som det var tilfældet her). Vi gjorde også en lille omvej til bilbranchen i form af en Sort Renault.

På grund af det omtalte skydække blev vi snydt for solnedgangen. Vi ved dog, at den var der, for mørket kom snigende, og det var tid at vende stævnen mod hjemhavnen. Undervejs dertil havde vi god gavn af, at såvel farvandafmærkning som garnvagere er forsynet med refleksbånd. Det letter navigeringen, især når man har hjælp af en effektiv håndprojektør.

Kort før kl. 21 var de tre fartøjer sikkert fortøjet på deres pladser efter en begivenhedsløs, men alligevel både spændende og hyggelig aftentur på fjorden. En oplevelse som næste år bør deles af flere.